Kışı Rahat Geçirmenin Sırları

Şu sıralar kış ülke genelinde kendini çok net bir şekilde hissettiriyor. Hatta birçok yere kar çoktan yağdı bile. Bu havalar ile birlikte her yerde ve herkeste bir salgın hali söz konusu. Buna klasik kışın olan soğuk algınlıkları, gripler veya covidte eşlik ediyor. Benim hem danışanlarımda hem de yakın çevremde gözlemlediğim kadarıyla hasta olan kişiler 1 ayda toparlanamıyorlar. Tam iyileştim derken bir daha kötü hissediyorlar ve bu hal 1 ay kadar sürüyor.

Hem bağışıklığı desteklemek hem hastalıklara yakalanmamak hem de kış aylarında hızı düşen metabolizmamızı canlandırmak için size birkaç ipucu verelim bu yazımızda. Buyursunlar ipuçlarımız;

  • Renkli beslenin. Renkli beslenmek hem damak yelpazesini açar hem de vücudun ihtiyaç duyduğu birçok bileşenin günlük olarak alınmasını sağlar.
  • Sıcak çorbalara yer verin. Bu şekilde mide sindirim için nazik bir şekilde uyarılarak öğün başlanmış olacaktır. Ayrıca besin içeriği yüksek taneli, etli veya baklagilli çorbalar ile kaliteli beslenmiş olunmakla birlikte kalori açısından da dengeli bir yemek olacaktır.
  • Sebzelere güvenin. Sebzeler hem düşük kalorili olmaları hem lif oranlarının yüksek olmaları hem de birçok fenolik bileşik içermelerinden dolayı sofralarımızın baş tacı olmalılardır. Haftanın iki akşamı sadece mevsiminde sebze ile yemek yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
  • Fermente ürünlerden olan turşular masalara çıksın. Kışın bağışıklığı destekleyen en önemli besinlerden biri zamanında yapılan o güzelim turşular. Şu notu vermeden geçmeyelim bildiğiniz üzere turşulardaki sodyum oranı yüksek bu nedenle ödemsel durumlar mevzu bahis. Özetle turşu tüketiyorsak eğer suyumuzuz da içelim.
  • Bağırsaklarınızı önemseyin. 100 trilyon kadar simbiyotik bakteri vücudumuzda yaşıyor ve mikrobiyotamızı oluşturuyor. Öyle ki artık bağırsak mikrobiyotamızın vücudumuzun bir organı olarak nitelendirildiğinden bahsedebilirim. Bunların yaklaşık yüzde 95’i ise sindirim sistemi kanalımızda olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu nedenle bağırsaklar ekstra önemli. Peki bağırsak sağlığı en özet hali ile ne ister: lif – probiyotik – prebiyotik – fermente ürünler- fonksiyonel besinleri ister, suyu sever, hareketli yaşamı ister.
  • Protein alımınıza dikkat edin. Protein alımı kasların formu, hastalıklarla mücadele ve metabolizma hızı için çok önemli ve düşünülenin aksine birçok kişi günlük protein alımının altında kalıyor. Ilımlı miktarda kırmızı et tüketimiyle yüksek yağlı besinlerden uzak durarak, balık, kurubaklagil, tavuk ve hindi gibi proteinden zengin besinler tercih edilmelidir.
  • Mevsiminde beslenin. Her zaman her ürüne ulaşır olduk. Ama sistemimiz güneşe ve mevsimlere endeksli. Bu nedenle sistemimizin ihtiyaçlarına göre beslenmeliyiz. Bunu şu örnekle açıklayalım; kışın sık hasta oluruz bu nedenle kışlık meyvelerin C vitamini daha yüksektir, yazın su ihtiyacımız artar bu nedenle yazın olan meyvelerinde su oranı daha fazladır. İhtiyaç neyse ona göre davranmak esas olan olmalıdır.
    Evet yukarıdaki maddeleri bilmeyenimiz eminim ki yoktur. Peki asıl soru şu: bu maddeleri düzgün bir şekilde kimler uygulayabiliyor?….Uygulamadıktan sonra bilmenin ne anlamı var diye sorarak yazıyı bitiriyorum sevgili okur. Umarım sendeki cevap çok daha güzeldir.

Bir cevap yazın