Uzun zamandır fazla kilonuz var ve ne yaptıysanız bu kilolar gitmiyor mu bir türlü? Farklı farklı diyetleri denediniz, gitmediğiniz diyetisyen kalmadı ve gerçekten de programınıza çok güzel uydunuz, üstüne sporunuzu ihmal etmeden sürekli sporunuzu yaptınız ve sonuç olarak kilonuz asla gitmiyor mu? Belki de sorun sizin uygulamalarınızda değil de sorun yağlarınızın ta kendisidir. Sağlık camiası da dahil olmak üzere birçok alanda çok az bilinen/ duyulan, literatüre yeni giren ve tedavi şekli şu anda bile çok net olmayan bir rahatsızlığınız olabilir: LİPODEM. Diğer adıyla yağ dokusunun ağrılı ödemi veya ağrılı selülit.
Bu yazıyı özellikle ne yapsa da kilo veremeyen, sürekli bir şeyleri tam olarak yapmasına rağmen sonuç alamadığı için kendini suçlayan, yağların konumlanmasına bağlı kendini sosyal ortamlardan uzak tutan bunlar yetmezmiş gibi bir de ağrı çekenler için özellikle kaleme aldım. Başta da dediğim gibi sorun sizde veya uygulamalarınızda olmayabilir. Belki de lipodem dediğimiz bir hastalığınız vardır. “Nedir peki bu hastalık?” dediğinizi duyar gibiyim. Hemen özetliyorum. Lipodem; kol ve bacakların yağlanma ile birlikte oluşturmuş oldukları kronik bir yağ dokusu hastalığı olarak bilinen bir sağlık problemidir.
Bu hastalıkta kalçalarda ve bacaklarda aşırı yağlanma durumu görülmeye başlamaktadır. Vücutta gözlemlenen şişlikler ayak bileğine kadar uzanabilmektedir; fakat bu şişlikler ayaklarda belirtisini göstermez. Ergenlikten itibaren başlayabilir, daha çok kadınlarda görülür, vücuttaki yağlanma ile birlikte vücutta morarmalar ve ağrı gibi etkenler de görülebilmektedir. Yağların konumlandığı yerlere göre farklı tipleri vardır. Bu kişiler çok doğru bir diyet ve egzersiz programı yapsalar bile lipodemli bölgelerde yağ kaybı olmaz, vücudun diğer yerlerinde incelme olurken bu yerlerde kesinlikle incelme olmaz. Gelelim bu hastalığın tedavisine. Lipodemin tedavisi kesinlikle multidispliner bir yaklaşımla olmalıdır.
Diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir diyet programı uygulama, fiziksel aktivite ve egzersizi arttırma, manuel lenfatik drenaj ve kompleks dekonjestif tedavi, cilt bakımı ve enfeksiyonlardan korunma, bası giysileri kullanma, gerekli olgularda plastik cerrahi liposakşın tedavisi, psikososyal destek ile birlikte tedavi süreci yürütülmelidir. Eğer tanı da geç kalınırsa bu rahatsızlık başka rahatsızlıklar ile birleşip (lipo-lenfödem, lipo-fleboödem vs) çok daha kötü bir hal alabilmektedir ve de kesinlikle cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Dediğim gibi bu yazıyı lipodemi olduğu halde bu durumu bilmeyen kişiler için farkındalık amaçlı, kendinize ve bedeninize kızmamanız için, boşuna zaman-emek-para harcamamanız için yazmak istedim. Bu durumdan şüpheleniyorsanız eğer hemen bir doktora başvurun derim. Şifa olmasını diliyorum.